Důvody používání syntetické zátky, archivace našich vín

Naše vinařství vyrábí vína dle současného moderního stylu. Z pohledu spotřebitele to znamená, že vína vynikají intenzivní aromatikou, která je ovocitá a svěží. V chuti jsou vína velmi čistá, lahodná a vybízející k dalšímu napití. Jsou bez hořčin, polyfenolů, vyvážená co se týče zbytkového přírodního cukru, kyselin a alkoholu. Z pohledu výroby jsou to vína, která, musí být perfektně odkalena, nutný je zákvas čistou kvasniční kulturou a velký důraz je kladen na správnou výživu kvasinek během fermentace. Kontrolována je též samozřejmě samotná teplota kvašení.

Aby nám vína co nejdéle vydržela ve výše popsané kondici, uzavírá naše vinařství všechna bílá a růžová vína včetně klaretů syntetickou zátkou. Pod tímto uzávěrem víno pomaleji nazrává, z důvodu pomalejšího prostupu okolního vzduchu do lahve a to i přes to, že je většina procesů zrání ve víně anaerobních. Vína, která jsou uzavřena syntetikou se nemusí sířit na takovou hladinu SO2, jako když je zavíráme korkem, takže nám zátka snižuje spotřebu SO2 a tím i šetří naše zdraví. Víno pod syntetikou samozřejmě nazrává a mění se, nicméně je tento proces pomalejší, což chceme. Naše vinařství, stejně jako mnoho ostatních, zvolilo tento uzávěr z čistě praktických důvodů ve smyslu co nejdelší spokojenosti zákazníka s daným vínem tak, jak jeho náladu a charakter naznačuje popisek na zadní etiketě.

Co se týče archivace takto moderním způsobem připravených vín, důležitých faktorů je několik. Poměr zbytkového cukru, kyselin, alkoholu a velmi potřebného bezcukerného extraktu. Pokud jsou tyto složky v dobrém poměru, lze s úspěchem a radostí archivovat i takto moderně připravená vína! Přirozené ovocité tóny jsou nahrazovány sekundárními a terciálními aromatickými složkami. Výsledná chuť pak může být hotovým zážitkem a překvapivě milým zjištěním. Takto se v současné chvíli do fantastické lahvové zralosti dostalo např. Veltlínské zelené 2003 ps, Sauvignon 2004 ps či mnohá vína ročníku 2005. Vyzvednout lze opět Sauvignon, který byl v daném ročníku vyroben v přívlastku výběr z hroznů. Našim zákazníkům tedy vedle rozverného prochutnávání vín mladých, nic nebrání v znovuobjevování vín starších. Následná vzpomínka na to, jaké víno bylo před několika lety, je pak zajímavým rozhovorem pouze mezi vámi a vínem z Vinařství Málek. Z vín ročníku 2007 si dovolujeme jako vhodné kandidáty k několikaletému ležení na láhvi doporučit Ryzlink rýnský, Chardonnay, Sauvignon a Frankovku.